Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 06.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan finnes ustabile fokksnøflak i de fleste himmelretninger, mest utsatt vil være leområder i nord og øst når vindøkning er varslet om kvelden.

Skredfarevurdering

Ustabil fokksnø finnes i mange himmelretninger, men vind fra sørvest om kvelden vil gjøre leområder i nord og øst mest utsatt.
Det er knyttet usikkerhet til om fokksnø ligger over svakt lag av kantkorn eller rim. Skytende sprekker og drønn i snødekket er faretegn som kan tyde på aktivt svakt lag under fokksnø.
I områder med glatt skare er det fare for utglidning og det oppfordres til varsom ferdsel slike steder.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 5. april 2024

Tidligere i uka kom det ca.10-20 cm snø i regionen med vind fra nordlig retning. Svakere vind fra sørlig retning de siste dagene.
Det gamle snødekket består av hard smelteomvandlet snø og på utsatte steder er det avblåst ned til dette. I fjellet er snødekket preget av løssnø og myke flak.

Det er ikke rapportert om aktive vedvarende svake lag i regionen. Det kan imidlertid ikke utelukkes at rim/kantkorn høyt i snødekket finnes i Sør-Troms i likhet med observasjoner på dette i naboregionen, Tromsø. Skiløpere oppfordres til å ta dette med i betraktning ved planlegging og ferdsel.

Torsdag løste skikjører ut et lite flakskred i sørvendt terreng på Grytøya.
Det ble observert et middels stort skred i sørvendt terreng ved Kvæfjord på onsdag.

Fra Senja på torsdag blir det rapportert om 10-30cm med løssnø i overflaten mange steder.

Fjellvær

Fredag 5. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -19 °C til -6 °C på 700 moh. Klarvær. Tilskyende om ettermiddagen.

Lørdag 6. april 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -16 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS