Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms søndag 27.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Det holder på å danne seg kantkorn høyt i snøen som det kan være lett å løse ut skred i enkelte steder

Skredfarevurdering

Det kan fremdeles være lett for deg som skikjører å løse ut skred i fokksnøflakene som ble dannet med nordavinden lørdag, men du må også være oppmerksom på at vind fra sørøstlig retning søndag, kan legge opp små flak av vindtransportert snø i andre leområder når vinden tar seg opp utover dagen.

Vær ekstra oppmerksom på at det kan være lommer med vedvarende svake lag av kantkorn under fokksnøen fra onsdag. Utbredelsen av dette problemet er svært usikkert, men sannsynligvis finnes det bare enkelte steder der tørr snø har ligget oppå våt snø.

Om solen titter frem kan det gå et og annet lite, naturlig utløst løssnøskred i den nyeste snøen i bratt solvendt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 26. mars 2022

Snøvær og vind fredag og lørdag har lagt opp flak av vindtransportert snø i overflaten. På vindutsatte steder er det avblåst.

Over 900 -1000 moh er det tørrere og mindre smeltepåvirket snø under den siste snøen.

Under 700 moh er hele snødekket smelteomvandlet, og antas å drenere smeltevann godt.

Langvarig milde temperaturer i lavlandet har gjort at snømengden har minket betraktelig.

Det er observert oppbyggende omvandling i fokksnøflakene som ble dannet på onsdag. Utbredelsen er trolig flekkvis og begrenset til en gitt høyde (500-1000 moh), men det er noe som fort kan bli et skredproblem fremover.

Gamle vedvarende svake lag er trolig smeltet vekk eller låst under massive is- og skarelag.

Det er noen små, naturlig utløste skred i regionen som følge av snøværet og vinden natt til lørdag.

Observasjoner fra Gumpen lørdag melder at det har vært betydelig med snøtransport natt til lørdag og at snødekket er vindpakket.

Fjellvær

Lørdag 26. mars 2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nord, endring til bris fra nordvest om formiddagen. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Søndag 27. mars 2022

3 mm i døgnet, opp mot 9 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS