Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms mandag 30.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker i solsidene utover dagen når nysnøen blir fuktig. Vær forsiktig i bratte leområder med tørre nysnøflak i høyfjellet.

Skredfarevurdering

I fjellet ventes litt nysnø, men lite vind fører til at snøen stort sett blir liggende der den lander.

Når solen titter frem vil økt solinnstråling føre til at nysnøen fuktes opp og det kan gå naturlig utløste våte løssnøskred i bratte sol-vendte hellinger. Det vil også være lett for skikjørere å løse ut skred der snøoverflaten fuktes opp av stigende temperaturer utover dagen og økende solinnstråling. Det gjør at en bør tenke på hvilke veivalg en bør ta, og ta mer konservative veivalg utover dagens når temperaturen er på sitt varmeste og solen på sitt høyeste.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 29. april 2018

På de høyeste toppene har det kommet noen centimeter med tørr snø de siste dagene. Nysnøen kan ha lagt seg på et tynt lag av smelte-fryse skare, og der hvor vinden har fått tak kan det ha lagt seg opp myke flak av nysnø. Fra før av var snødekket isotermt og gjennomfuktet, trolig til fjelltopphøyde, og slik er det fremdeles selv om det kan ligge litt tørr snø øverst i snødekket. I sørvendte sider er det stedvis bart. I lavlandet er det bart og under tregrensen er snøen generelt råtten.

Mildværet den siste tiden har sannsynligvis nøytralisert de vedvarende svake lagene som lå høyt i snødekket. Likefullt kan det ikke utelukkes at vedvarende svake lag fremdeles er intakt på de aller høyeste fjelltoppene i indre deler av regionen.

En observasjon fra 400 moh ved Kistefjellet på onsdag viser at det er mye vann i de øverste snølagene, og at man synker svært dypt ned i den råtne snøen med sko på bena når dagen er på det varmeste. Siden onsdag har det blitt litt kaldere, men snødekket fremstår nok fremdeles som vått og råttent i lavereliggende fjellområder.

Fjellvær

Søndag 29. april 2018

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 30. april 2018

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra vest. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS