Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Enkelte steder kan du løse ut skred i fokksnøen som kan bli store. Vær også obs på at du kan påvirke svake lag av kantkorn der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Kraftig vind har lagt opp store mengder med fokksnø i leområder. Stort sett er fokksnøflakene harde og vanskelig å påvirke, men enkelte steder kan det være lett å løse ut skred som kan bli store. Unngå områder hvor vinden har lastet inn mye snø de siste dagene.

Vær obs på at det kan være et vedvarende svakt lag i overgangen mellom fokksnø og gammel, smelteomvandlet snø. Det er vanskelig å påvirke dette laget siden det stort sett ligger under harde og massive fokksnøflak, men vær ekstra obs der fokksnøflakene er tynnere og mykere.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

I vindutsatte områder er det avblåst ned til mildværskare, mens snøen har samlet seg og dannet fokksnøflak i leområder og forsenkinger. Noen steder har det lagt seg opp store mengder med fokksnø.

I andre deler av regionen, slik som i Beiarn, har det vært lite løs snø tilgjengelig for den kraftige vinden. Her er det avblåst og mindre mengder fokksnø i leområder.

Opp til 1000 moh, ligger det en massiv smeltepakke i bunn av snødekket etter mildværet i slutten av januar.

Under den nyeste fokksnøen er det observert at det ligger nedføyket overflaterim som er blandet med nysnø. Mellom fokksnøen fra sist helg og mildværspakken fra Ingunn har det dannet seg et vedvarende svakt lag av kantkorn. I helgen ble det meldt om faretegn som drønn og skytende sprekker opp mot Bomfjellet i Rana.

Tirsdag har det gått skred fra Kvitrona i Bjærangsfjorden, og det er meldt om et skiløperutløst skred i nordvendt terreng ned fra Reingardslitinden. Mandag er det observert et naturlig utløst skred ved Langvatnet nord for Storjord.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten storm fra sørøst. -18 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet. Tirsdag kveld full storm utsatte steder.

Onsdag 14. februar 2024

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst. -19 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS