Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 13.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind gir betydelig skredfare. Skred kan løsne av seg selv. Skredfaren er størst i de delene av regionen der det er og har vært mye løs snø.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fører til transport av snø over i leområder. Det varierer i regionen hvor mye løssnø som er tilgjengelig for vinden, særlig siden det begynte å blåse allerede mandag. Det kan være svært lett å løse ut skred mens flakene er ferske. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme. Følg med på der vinden legger igjen snø og unngå disse områdene.

I de delene av regionen, der det er mindre løssnø tilgjengelig, slik som i Beiarn, vil skredfaren være lavere.

Vær obs på at det kan være et vedvarende svakt lag i overgangen mellom fokksnø og gammel, smelteomvandlet snø. Det er vanskelig å påvirke dette laget siden det stort sett ligger under harde og massive fokksnøflak, men vær ekstra obs der fokksnøflakene er tynnere og mykere.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. februar 2024

Vind fra sørøst har påvirket løssnøen som lå i overflaten. I vindutsatte områder er det avblåst ned til mildværskare, mens snøen har samlet seg i leområder og forsenkinger.

Det er store forskjeller i regionen på hvor mye løs snø det er i overflaten. I Beiarn er det lite løs snø tilgjengelig for snøtransport, mens det er mer løs snø sør og vest for Svartisen.

Mildvær i slutten av januar har dannet smeltepakke til ca 1000 moh.

Under den nyeste fokksnøen er det observert at det ligger nedføyket overflaterim som er blandet med nysnø. I naboregionen er det funnet vedvarende svakt lag av kantkorn mellom den smelteomvandlete snøen og fokksnøen fra uken som var.

Mandag er det observert et naturlig utløst skred ved Langvatnet nord for Storjord.

Det er meldt om drønn og skytende sprekker i snødekket opp mot Bomfjellet i Rana.

Fjellvær

Mandag 12. februar 2024

Oppholdsvær. Sterk kuling fra sørøst. -21 °C til -12 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 13. februar 2024

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten storm fra sørøst. -18 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet. Tirsdag kveld full storm utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS