Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 11.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

De siste dagene har vind dannet fokksnøflak fra skoggrensen og oppover. I noen leheng har disse fokksnøflak lagt seg opp på svake lag av overflaterim og/ eller kantkorn . Der disse svake lag er tilstede vil snøskred fortsatt være lett å løse ut i dag og fjernutløsning er også mulig.

Størrelsen på eventuell skred er begrenset av et magert snødekke, men husk at små skred kan også være meget farlig i forbindelse med terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. desember 2023

Det finnes snø fra havnivå, men snødekket er generelt magert. Under skoggrensen er snøen løs og uten særlig såle. Over tregrensen er snøen mer vindpåvirket og består av fokksnø av vekslende hardhet.

Før siste snøfall på tirsdag har det vært en lang periode med kaldt, klart vær og lite vind. Dette har gitt god grobunn for kantkorn og overflaterim. Det er blitt observert kantkorn i forskjellige stadium gjennom hele snødekket. Det er foreløpig uklart hvordan disse lagene tåler den nye belastningen fra det siste snøfallet.

Det kan også finnes spredte lommer med nedsnødd overflaterim i regionen. Dette laget har sannsynligvis ikke samme utbredelse som overnevnt kantkorn. Det skal derimot trolig mindre til for å påvirke og løse ut skred på dette laget, særlig der det ligger oppå skarelag fra slutten av november.

På lørdag var det skredulykke på Meløy.

Fjellvær

Søndag 10. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -21 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS