Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 27.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Det er mulig å løse ut skred der det la seg fokksnø i forrige uke. Det er generelt vanskelig å påvirke fokksnøen nå som snøen har fått tid til stabilisering, men det kan være lettere der hvor flakene er tynne eller myke.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag dypere i snøen. Laget er generelt vanskelig å påvirke under harde skarelag, men skred som løsner på laget kan bli store. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Mange steder i fjellet er snøoverflaten hard og bærende, der er skredfaren liten.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 26. mars 2023

Under skoggrensen og i skjermede formasjoner er det generelt løs ubunden snø og fint skiføre. Over skoggrensen er det stor lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt fra myk til hard fokksnø ettersom hvor vindutsatt terreng formasjonen har vært.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn rundt skare begravd i snødekket. Observasjoner viser at laget er vanskelig å påvirke.

Under en flytur over Svartisen lørdag ble det observert noen store skred og et middels stort skred som har gått i løpet av den siste uka.

Fjellvær

Søndag 26. mars 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 27. mars 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -25 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS