Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 27.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det vil være lett å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen. Skredfaren vil være størst der det kommer mest nysnø og vind.

Skredfarevurdering

Det vil være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen. Bygevær gjør at det vil være lokale forskjeller i skredfaren innad i regionen, og skredfaren vil derfor være størst der det kommer mest nysnø og vind. Det er viktig å omstille seg fra ferdsel på våt vårsnø, tilbake til lagdelt vintersnø.

Hvis det blir klarvær og solinnstråling mellom bygene så kan skred løsne naturlig.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 26. april 2022

Med synkende temperatur har det kommet 5-10 cm med nysnø gradvis lavere i terrenget de siste dagene. Det gamle snødekket er fortsatt lagdelt, men er nå fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

I indre deler av regionen over 1000 moh. kan det fortsatt være vedvarende svake lag i snødekket, men det vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Det har gått noen middels store våte løssnøskred de siste dagene.

Fjellvær

Tirsdag 26. april 2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Onsdag 27. april 2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS