Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 26.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Selv om været har roet seg kan det noen steder være lett å løse ut skred i fokksnøen. I de områdene som har fått mest snø de siste dagene trenger fokksnøen tid til å stabilisere seg.

Høyt i snødekket har det vært observert vedvarende svake lag av begynnende kantkorn, men ubredelsen og utviklingen av det er usikkert. Høyt til fjells ligger det vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket som generelt er vanskelig å løse ut.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøbyger og vind de siste dagene har lagt igjen fokksnøflak i øst- og sørvendte leområder over trengrensen. Vindutsatte områder over tregrensen er preget av vinden og der er snøoverflaten hardbanket av vinden og det er avblåst ned til skare.

I mer skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger det løs og ubunden snø.

Over 600 moh består det gamle snødekket av harde fokksnøflak og skare, mens det i lavere områder består av smelteformer og skare.

Det er observert begynnende dannelse av svakt lag av kantkorn i fokksnøen høyt i snødekket. Dette laget går også til brudd i stabilitetstester.

I fjellet, over 600 moh, er det i tillegg stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare fra november.

I løpet av julaften kom det 20-25 cm ved havnivå utenfor Mo i Rana.

Fjellvær, 25.12.2021

8 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 26.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst. -24 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS