Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 30.03.2021

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Store ansamlinger av fersk fokksnø og vedvarende svake lag nede i snødekket og kan føre til store skred som løsner av seg selv.

Skredfarevurdering

Store mengder med nysnø i fjellet i kombinasjon med kraftig vind gjør at det forventes omfattende naturlig utløst skredaktivitet.

Der nedbøren kommer som regn er det fare for naturlig utløste våte skred.

På høyfjellet og i indre strøk finnes det vedvarende svake lag i snødekket. De ligger i hovedsak under tykke og harde lag med snø og antas å være generelt vanskelige å påvirke. Den ferske fokksnøen kan øke belastingen på dype vedvarende svake lagene såpass mye at de kollapser og fører til svært store skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 30. mars 2021

Snøoverflaten er preget av store svingninger i temperatur de siste dagene. Det har regnet opp til ca. 700 moh og det lille som var av snø fra før, er nå smelteomvandlet.
Over mildværsgrensen har det vært kraftig vind og stor snøtransport. I leområder høyt til fjells ligger det massive fokksnøflak i øst- og nordøstvendt terreng

Over 800 moh og i indre strøk, er det fremdeles intakte vedvarende svake lag i snødekket. Nedsnødd overflaterim mellom harde skarelag og nyere fokksnø, samt kantkornet snø under de harde skarelagene.

Søndag rapporteres det om naturlig utløste str. 2 skred i sørvendt/solvendt terreng ved Høgtuvbreen.
På fredag ble det observert et svært stort naturlig utløst flakskred på østvendt side av Høgtinden, ca. på 1300 moh, som trolig løsnet på vedvarende svakt lag. Antageligvis løsnet det under uvær på torsdag.

Fjellvær

Mandag 29. mars 2021

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Forbigående sørøst liten kuling modt på dagen.

Tirsdag 30. mars 2021

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS