Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre onsdag 24.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan finnes vedvarende svake lag høyt i snødekket. Vær spesielt forsiktig der det ligger myke flak. Løssnøskred er problemet der sola varmer overflata.

Skredfarevurdering

Nysnøen fra tirsdag kan være lett å påvirke for en skiløper. Myke flak finnes hovedsakelig i sørøstvendte heng der det har vært vind, men det antas at snøen både fra lørdag og tirsdag er bundet til myke flak i flere himmelretninger. Vær oppmerksom på at det lokalt ble dannet kantkorn på den gamle snøoverflata før helga. Vedvarende svake lag kan derfor medføre at skred er lette å løse ut selv om det er mange dager etter snøfall, spesielt i nordvendte heng der kantkorn kan være best utviklet.

Der snøen ikke er bundet til flak vil løs ubuden snø være utsatt for sol hvis den kommer frem utover dagen. Det skal lite til for å påvirke den tørre snøen og skred kan løsne både naturlig og etter påvirkning fra skiløpere.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 23. april 2024

Nysnøen som kom på lørdag ble solpåvirket søndag. I skyggesider over 700 moh er snøen fortsatt tørr.
I løpet av tirsdag har det lagt seg nysnø over ca 400 moh. Det har vært lite vind under snøværet, men det har samlet seg mest snø i forsenkninger i le for vinden.

Det gamle snødekket er stabilt, hardt og i stor grad smelteomdanna.

Snøgrensen til det eldre snødekket går rundt 400-700 moh.

Det ble observert kantkorn på hard overflate før helga. Dette har stedvis gitt ustabil lagdeling der det har lagt seg nysnø. Det antas at problemet er størst i nordøstvendte heng

Det ble observert skredaktivitet i regionen søndag

Fjellvær

Tirsdag 23. april 2024

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til tirsdag. Frisk bris fra nord. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør nord i regionen.

Onsdag 24. april 2024

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS