Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre fredag 05.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Stedvis kan det være lett å løse ut skred i fokksnøflak. Der sola tar kan små skred løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

I høyden og særlig i nordvendt terreng kan det være lett å løse ut små skred i fokksnøen. Det er observert kantkorn og rim i høyden og der fokksnøen ligger på dette vil den være lett å løse ut.

Der sola tar vil våte skred kunne løsne av seg selv. Vær forsiktig i bratt terreng, særlig der det er klipper eller fremstikkende stein. En kan lett bli dratt utfor klipper og kanter av små skred og utglidninger.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. april 2024

Det fuktige snødekket fra påsken har frosset til, og snøoverflaten er hard og bærende mange steder. Noen steder kan det være så hardt og isete at skarejern er lurt.

I fjellet kan det ligge flak av nysnø i leformasjoner.

I lavlandet er det generelt lite snø. Snøgrensen går på 400 moh.

Onsdag viser en observasjon fra Velleseter at det er store rimkrystaller i overflaten i nordvestvendt terreng. I Breheimen er det observert vedvarende svake lag av kantkorn under skare flere steder i snødekket. Siden det ligger under skare er det stort sett vanskelig å løse ut.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til torsdag. Frisk bris fra sørøst. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 5. april 2024

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørvest. -15 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS