Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre torsdag 04.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Stedvis kan det være lett å løse ut skred i snøen fra i natt.

Skredfarevurdering

Stedvis kan det være lett å løse ut skred i fokksnøen fra natt til torsdag. Fokksnøen kan ha lagt seg over lag av rim og nysnø. Vær ekstra forsiktig i nord - og østvendt terreng. Det er her det var observert rim før siste snøfall.

I indre deler av regionen ligger svake lag av kantkorn ganske høyt i snødekket. Disse er stort sett vanskelig å påvirke.

Om solen slipper til og med stigende temperaturer, kan det, i lavereliggende fjellområder, være lett å tråkke ut små skred i takt med at den nyeste snøen fuktes opp.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Det fuktige snødekket fra påsken har frosset til, og snøoverflaten er hard og bærende mange steder. Noen steder kan det være så hardt og isete at skarejern er lurt.

I fjellet kan det ligge flak av nysnø i leformasjoner.

I lavlandet er det generelt lite snø. Snøgrensen går på 400 moh.

Onsdag viser en observasjon fra Velleseter at det er store rimkrystaller i overflaten i nordvestvendt terreng. I Breheimen er det observert vedvarende svake lag av kantkorn under skare flere steder i snødekket. Siden det ligger under skare er det stort sett vanskelig å løse ut.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

5-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 4. april 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til torsdag. Frisk bris fra sørøst. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS