Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten fredag 23.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Du kan lett løse ut skred der hvor den kraftige vinden fører til at det blir snøfokk og ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Du kan lett løse ut skred der hvor den kraftige vinden fører til at det blir snøfokk og ferske fokksnøflak.
Observasjoner viser at det ikke finnes mye ubundet snø som kan flyttes på, derfor er det ventet begrenset med fokksnø selv om vinden lokalt blir svært kraftig.
I tillegg vil de relativt milde temperaturene føre til at fokksnøen stabiliseres raskt.
Se likevel etter tegn på fersk fokksnø om du skal ut på tur, for eksempel snøføyk i lufta eller ferske fokksnøflak som sprekker opp. I de områdene bør du unngå bratt terreng i le for vinden.

Det finnes også vedvarende svake lag av kantkorn i snøen, men de ligger godt beskyttet under hard fokksnø og er vanskelige å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 22. februar 2024

I lavlandet fuktig snø. Der denne snøen fryser til kan det bli gjennomslagsskare og vanskelige skiføre. Lite løssnø tilgjengelig for vindtransport i fjellet.
Opp til ca. 1000 moh. ligger det en massiv smeltepakke i bunn av snødekket etter mildværet i slutten av januar.

Mellom den smelteomvandlede snøen og siste fokksnøen har det dannet seg et vedvarende svakt lag av kantkorn. Dette ligger imidlertid godt beskyttet og regnes ikke som et aktivt skredproblem.

Fjellvær

Torsdag 22. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -13 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Mest vind om morgenen og på kvelden. Roligere midt på dagen.

Fredag 23. februar 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til fredag. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten storm fra sørøst om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS