Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold i høyden. Nysnøflak over mildværsgrensen kan være ustabile. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og litt nysnø har dannet fokksnøflak i leområder. Stort sett er fokksnøflakene harde og vanskelig å påvirke, men enkelte steder kan det være lett å løse ut skred. Unngå områder hvor vinden har lastet inn mye snø de siste dagene.

Vær obs på at det mange steder er et vedvarende svakt lag i overgangen mellom fokksnø og gammel, smelteomvandlet snø. Det er vanskelig å påvirke dette laget siden det stort sett ligger under harde og massive fokksnøflak, men vær ekstra obs der fokksnøflakene er tynnere og mykere. Får du faretegn som drønn og skytende sprekker er det tegn på at du kan påvirke det svake laget.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

I vindutsatte områder er det avblåst ned til mildværskare, mens snøen har samlet seg og dannet fokksnøflak i leområder og forsenkinger. Der hvor det har vært mindre vind, er snøen løsere og mindre bundet. Det gjelder for eksempel i skogen og mer vindskjermet terreng.

Opp til 1000 moh ligger det en massiv smeltepakke i bunn av snødekket etter mildværet i slutten av januar.

Mellom fokksnølaget fra forrige helg og mildværsskaren fra uken før, har det utviklet seg et vedvarende svakt lag av kantkorn. Det er foreløpig usikkert hvor lett dette laget kan påvirkes og i hvilken grad et eventuelt brudd vil forplante seg.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 15. februar 2024

5-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS