Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Enkelte steder kan du løse ut skred i fokksnøen som kan bli store. Vær også obs på at du kan påvirke svake lag av kantkorn der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Kraftig vind har lagt opp store mengder med fokksnø i leområder. Stort sett er fokksnøflakene harde og vanskelig å påvirke, men enkelte steder kan det være lett å løse ut skred som kan bli store. Unngå områder hvor vinden har lastet inn mye snø de siste dagene.

Vær obs på at det mange steder er et vedvarende svakt lag i overgangen mellom fokksnø og gammel, smelteomvandlet snø. Det er vanskelig å påvirke dette laget siden det stort sett ligger under harde og massive fokksnøflak, men vær ekstra obs der fokksnøflakene er tynnere og mykere. Får du faretegn som drønn og skytende sprekker er det tegn på at du kan påvirke det svake laget.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

I vindutsatte områder er det avblåst ned til mildværskare, mens snøen har samlet seg og dannet fokksnøflak i leområder og forsenkinger. Der hvor det har vært mindre vind, er snøen løsere og mindre bundet. Det gjelder for eksempel i skogen og mer vindskjermet terreng.


Opp til 1000 moh, ligger det en massiv smeltepakke i bunn av snødekket etter mildværet i slutten av januar.

I nordvendt terreng, ovenfor skisenteret i Østerkløft er det meldt om flere, solide drønn fra snødekket. Søndag er det også meldt om kraftige drønn fra snødekket ved Daltinden i Steigen.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten storm fra sørøst. -18 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 14. februar 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS