Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten mandag 12.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning fører til økende skredfare. Skred kan løsne av seg selv. Skredfaren er størst i de delene av regionen der det ligger mye løs snø.

Skredfarevurdering

Økende vind utover dagen fører til transport av snø over i leområder. Det varierer i regionen hvor mye løssnø som er tilgjengelig for vinden, men der det er en god del snø tilgjengelig for den økende vinden vil det bli betydelig med snøtransport. I leområder vil det legge seg opp flak av vindtransportert snø, og der det legger seg opp mest, kan det løsne skred av seg selv. Følg med på der vinden legger igjen snø og unngå disse områdene.

Der hvor det er begrenset med snø tilgjengelig vil det ikke legge seg opp så mye snø. Her vil skredfaren være lavere.

Vær obs på at det mange steder er et vedvarende svakt lag i overgangen mellom fokksnø og gammel, smelteomvandlet snø. Det er vanskelig å påvirke dette laget siden det stort sett ligger under harde og massive fokksnøflak, men vær ekstra obs der fokksnøflakene er tynnere og mykere.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 11. februar 2024

Vind fra sørøst har påvirket løssnøen som lå i overflaten. I vindutsatte områder er det avblåst ned til mildværskare, mens snøen har samlet seg i leområder og forsenkinger. Der hvor det har vært mindre vind, vil snøen være løsere og mindre bundet. Det gjelder for eksempel i skogen og mer vindskjermet terreng.

Mildvær i slutten av januar har gjort at det gamle snødekket er smelteomvandlet opp til ca 1000 moh, og flere steder er denne snøen fremdeles fuktig.

I nordvendt terreng, ovenfor skisenteret i Østerkløft er det meldt om flere, solide drønn fra snødekket.

Fjellvær

Søndag 11. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -25 °C til -10 °C på 1100 moh. Klarvær.

Mandag 12. februar 2024

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om ettermiddagen. -21 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS