Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten tirsdag 12.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan løses ut der fokksnø ligger oppå vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Selv om det er lite snø i terrenget er det en krevende situasjon med stor utbredelse av vedvarende svake lag av kantkorn og til dels rimkrystaller. Der fokksnø ligger oppå disse svake lagene kan det være lett å løse ut skred, og fjernutløsning er mulig.

Det er svært krevende å forutsi hvor i terrenget fokksnøen hviler oppå vedvarende svake lag, og hvor den ikke gjør det. Faretegn som skytende sprekker og drønnelyder er et tydelig tegn på at det svake laget er tilstede, men fravær av slike faretegn betyr ikke nødvendigvis at snødekket er stabilt.

Størrelsen på eventuelle snøskred avhenger av hvor mye snø som har samlet seg i de aktuelle fjellsidene. De fleste skred vil trolig ha begrenset størrelse, men selv små skred kan få store konsekvenser i terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. desember 2023

Siste snøfall var forrige mandag/ tirsdag, og snøbygene ga 20-45 cm nysnø i regionen. Mest snø kom det i området fra Bodø til Valnesfjord. Etter dette har sørlig vind omfordelt snøen ovenfor skoggrensen.

Det er store forskjeller innad i regionen når det gjelder snømengde og snøoverflate.

Før siste snøfall på tirsdag var det en lang periode med kaldt, klart vær og lite vind. Dette har gitt gode forhold for dannelse av kantkorn og overflaterim. Det er blitt observert kantkorn i forskjellige stadium gjennom hele snødekket. Både rundt ett skarelag 50cm fra overflaten, og bergerkrystaller ved bakken. Det er i helgen observert drønn i snøen som tyder på at laget kan påvirkes noen steder.

Det kan også finnes spredte lommer med nedsnødd overflaterim. Dette laget har sannsynligvis ikke samme utbredelse som overnevnt kantkorn. I tillegg tyder observasjoner på at det mange steder ligger oppå myk, løs snø som er en dårlig glideflate. Vær særlig obs i åpne område under skoggrensen hvor det kan være mulig å løse ut skred på dette laget.

Fjellvær

Mandag 11. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -21 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. desember 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -23 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS