Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten mandag 11.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Håndter alle fokksnøflak som suspekt, da de kan ligge opp på svake lag av kantkorn og/eller overflaterim. Der disse svake lag er tilstede vil snøskred fortsatt være lett å løse ut i dag og fjernutløsning er også mulig.

Se opp for faretegn som skytende sprekker og drønnelyder som tyder på at det svake laget er tilstede. Men husk at fravær av slike faretegn ikke betyr at snødekket er stabilt. Størrelsen på eventuelle snøskred avhenger av hvor mye snø som har samlet seg i de aktuelle fjellsidene. De fleste skred har begrenset størrelse, men selv små skred kan få store konsekvenser.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. desember 2023

Siste snøfall var forrige mandag/ tirsdag, og snøbygene ga 20-45 cm nysnø i regionen. Mest snø kom det i området fra Bodø til Valnesfjord. Etter dette har sørlig vind omfordelt snøen ovenfor skoggrensen.

Det er store forskjeller innad i regionen når det gjelder nysnømengde og snøoverflate.

Før siste snøfall på tirsdag har det vært en lang periode med kaldt, klart vær og lite vind. Dette har gitt god grobunn for dannelse av kantkorn og overflaterim. Det er blitt observert kantkorn i forskjellige stadium gjennom hele snødekket. Både rundt ett skarelag 50cm fra overflaten, og bergerkrystaller ved bakken. Hyppige drønn og skytende sprekker i Valnesfjorden torsdag ettermiddag tyder på at laget fortsatt er lett å påvirke noen steder.

Det kan også finnes spredte lommer med nedsnødd overflaterim i regionen. Dette laget har sannsynligvis ikke samme utbredelse som overnevnt kantkorn, og i tillegg så tyder observasjoner på at det ligger oppå myk, løs snø som er en dårlig glideflate mange steder. Vær likevel obs på åpne område under skoggrensen hvor det kan være mulig å løse ut skred på dette laget.

Fjellvær

Søndag 10. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -21 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS