Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten søndag 26.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Det er mulig å løse ut skred der det la seg fokksnø tidligere i uka. Det er generelt vanskelig å påvirke fokksnøen nå som snøen har fått tid til stabilisering, men det kan være lettere der hvor flakene er tynne eller myke.

Vedvarende svakt lag rundt skarelag ligger generelt godt beskyttet under hard snø og er vanskelig å påvirke. Vær likevel oppmerksom der snødekke er tynt. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 25. mars 2023

Under skoggrensen og i skjermet formasjoner er det generelt løs ubunden snø og fine skiføre. Over skoggrensen er det stor lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt fra myk til hard fokksnø ettersom hvor vindutsatt terrengformasjonen er.

Det finnes stedvis kantkornlag rundt gammel mildværsskare. Disse lagene ligger generelt dypt i snødekket og er svært vanskelig å påvirke de alle fleste steder, noe som forklarer fravær av faretegn som drønn.

Fjellvær

Lørdag 25. mars 2023

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -26 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Søndag 26. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -19 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS