Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten mandag 10.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng i og ved skoggrensen. Vedvarende svake lag er svært lett å påvirke. Fjernutløsning er sannsynlig. Ellers i terrenget er det mer stabilt.

Skredfarevurdering

Det kan fortsatt være lett å påvirke vedvarende svake lag av kantkorn rundt skoggrensen. En person kan løse ut skred i dette laget fra avstand og noen steder kan skred bli store.

Over skoggrensen kan en person løse ut skred i fokksnøen, men generelt skal det stor tilleggsbelastning til. Den kan ligge på kantkorn, rim eller nysnø. Det er lettest å løse ut skred der fokksnøen er myk.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 09.01.2022

Snøoverflaten over skoggrensen domineres av myke til harde fokksnøflak, skare og avblåste partier. En del overflaterim flere steder. I skoggrensen er det mykere fokksnø og løs snø der skogen er tett.

Over ca 300 moh er det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag. Laget gir tydelig respons onsdag og er svært lett å løse ut men evnen til bruddforplantning minker. Det finnes stedvis rimkrystaller som har snødd ned.

Fredag meldes det om skytende sprekker, drønn og lett å løse ut flak i skoggrensen. Det har vært kaldt og stabilt vær de siste dagene, flere steder er det observert rim.

Fjellvær, 09.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -26 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 10.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -25 °C til -10 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS