Snøskredvarsel for region Salten lørdag 01.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes lommer med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Litt økende vind ventes å flytte snø inn i enkelte leområder. Selv om det ikke ventes nedbør av betydning, så finnes det løssnø tilgjengelig for vindtransport. Vær oppmerksom på at fokksnø kan legge seg oppå vedvarende svakt lag av overflaterim eller kantkorn enkelte steder. Dette skredproblemet har nokså diffus utbredelse. Vær særskilt obs hvis du ser skytende sprekker eller høre drønnelyder som er tegn på at det svake lag er tilstede. Vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket er generelt vanskelig å påvirke, men skred som går på dette laget kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøbyger og vind forrige helg har lagt igjen fokksnøflak i øst- og sørvendte leområder over trengrensen. Vindutsatte områder over tregrensen er preget av vinden og der er snøoverflaten hardbanket. I mer skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger det 10-20 cm løs snø. Over 600 moh består det gamle snødekket av harde fokksnøflak og skare, mens det i lavere områder består av smelteformer og skare.

Over 500 moh er det stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare. På søndag er det observert godt utviklede rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terrenget. Dette kan ha blitt nedsnødd på mandag der det kom nedbør uten særlig vind. Det er imidlertid bare noen få centimeter med nysnø oppå, og dermed ventes det ikke å utgjøre et skredproblem.

På onsdag gikk det en lite personutløst flakskred på sørsiden av Mjeldefjellet. Det svake laget var nedføyket overflaterim. På søndag ble det observert noen små flakskred i sørøstvendte leheng rundt skoggrensen nær Kvalhornet.

Fjellvær, 31.12.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til fredag. Bris fra sørøst. -19 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 01.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Om kvelden sørøst liten kuling i utsatte områder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS