Snøskredvarsel for region Salten torsdag 30.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Værprognosen er usikre men det kan stedvis komme nedbør som snø i dag. I de mest utsatte områdene vil kombinasjon av nysnø og sørlig vind danne ferske fokksnøflak som er lett å løse ut som skiløpere. Vær særskilt obs der fokksnøflakene er myke og/eller tynne, for her kan det være lettere å løse ut skred. I lavlandet i kystnære strøk vil stigende temperatur natt til torsdag svekke bindingene i nysnøen fra julehelgen. Her ventes det noen naturlig utløste våte løssnøskred. Det kan muligens finnes lommer med nedføyket overflaterim og eller kantkorn. Dette skredproblemet er ikke bekreftet ennå, og det er stor usikkerhet rundt utbredelsen. Vær likevel obs på faretegn som skytende sprekker og drønn som tyder på at problemet er til stede. Vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket er generelt vanskelig å påvirke, men skred som går på dette laget kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøbyger og vind lille julaften og julaften har lagt igjen fokksnøflak i øst- og sørvendte leområder over trengrensen. Vindutsatte områder over tregrensen er preget av vinden og der er snøoverflaten hardbanket og det er avblåst ned til skare. I mer skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger det 10-20 cm løs snø. Over 600 moh består det gamle snødekket av harde fokksnøflak og skare, mens det i lavere områder består av smelteformer og skare.

Over 500 moh er det stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare. På søndag er det observert godt utviklede rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terrenget. Dette kan ha blitt nedsnødd på mandag der det kom nedbør uten særlig vind. Det er imidlertid bare noen få centimeter med nysnø oppå, og dermed ventes det ikke å utgjøre et skredproblem.

På søndag ble det observert noen små flakskred i sørøst vendt leheng rundt skoggrensen nær Kvalhornet.

På onsdag er det oppholdsvær og vind fra SØ på Kvalhornet.

Fjellvær, 29.12.2021

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om kvelden. Bris fra sørøst. -22 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 30.12.2021

3-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om formiddagen. Bris fra sør. -17 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS