Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal torsdag 19.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i områder med fersk fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Noe vind kan danne ferske fokksnøflak i leområder. Her kan det være lett å løse ut skred. Skredene vil generelt bli små, men noen få plasser kan de bli middels store. Skredfaren er størst der vinden har flyttet på snøen og dannet ferske flak.

Fokksnøflak kan stedvis ligge på lag av kantkorn. Her kan det være lett å løse ut skred, men skred forventes fremdeles bli små.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 18. januar 2023

Den lette snøen som kom natt til mandag er nå ujevnt fordelt i terrenget som myke eller harde flak, alt etter som vinden har tatt. I skjermede formasjoner er det fortsatt løs, fin snø, men topper og rygger er avblåste. Snøen har lagt seg over en generelt hard snøoverflate bestående av både skare og hard fokksnø. Det er generelt mindre snø enn vanlig, og det er mye oppstikkende stein. Rygger og fjelltopper er avblåst.

Noen steder har den nye snøen lagt seg over en svakere snødekkkeoppbygging. I mindre lommer i terrenget der vinden ikke har tatt så hardt er det mulig å finne kantkorn under fokksnøflak.
Det finnes også kantkorn rundt skarelaget som strekker seg opp til rundt 800 moh.

Mandag gikk det et lite skiløperutløst skred i sørvendt terreng på Bjørnen. Dette gikk sannsynligvis i de små flakene som ble dannet på søndag forrige uke.

Fjellvær

Onsdag 18. januar 2023

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -13 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning.

Torsdag 19. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning. Frisk bris fra sørvest på kysten første del av dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS