Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 06.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Regn og høye temperaturer vil svekke snødekket og naturlig utløste våte skred er sannsynlig. Hold god avstand til bratt terreng og utløpsområder.

Skredfarevurdering

Våte skred kan løsne av seg selv. Mye regn og høye temperaturer høyt til fjells vil øke skredfaren. Mest regn vil komme fredag ettermiddag. I enkelte områder høyt til fjells og i nordvendte sider vil deler av snødekket gjennomgå sin første gjennomfukting i forbindelse med mildværet.

Faren for glideskred vil også øke, glideskred kan løsne hele døgnet. unngå opphold under glidesprekker.

Hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag begynner mildværet som også fredag vil påvirke snøoverflaten høyt til fjells.
I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp, mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø. Men også her blir snøoverflaten påvirket av mildvær.

Noen steder er det observert kantkorn i snødekket i høyden i nordvendte heng.
Det er også mulig nye kantkorn dannes mellom gammelt og nytt snødekke, og rundt solskare dannet i helgen.

Søndag gikk et personutløst flakskred i nordøstsiden av Vengetind på rundt 1700 moh. Det har også blitt observert et flertall solutløste skred i løpet av helgen.

Fjellvær, 05.05.2022

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1300 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -2 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til SW frisk bris.

Fjellvær, 06.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1700 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -3 °C til 4 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til liten kuling.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS