Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 28.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå bratt terreng med nysnø i fjellet til nysnøen har stabilisert seg. Regn gjør at skred kan løsne av seg selv i bratt terreng under mildværsgrensa.

Skredfarevurdering

Det kan løsne våte skred av seg selv under mildværsgrensa der nedbøren kommer som regn. I bratt terreng med våt og løs snø vil det også være lett for skiløpere å løse ut skred. Det er usikker hvor mye skredaktivitet det blir. Mange steder er snødekke allerede gjennomfuktet, og vil tåle ytterligere regn godt. I lavlandet begynner det også å bli lite snø en del steder.

Over mildværsgrensa kommer nedbøren som sludd eller snø. Snøen vil stabiliseres raskt lavt i terrenget der det er forholdsvis varmt. Høyt til fjells og i indre strøk kan det ta noe lengre tid, i de områdene kan det legge seg ustabile nysnøflak om det er nok vind til det.

Hold avstand til glidesprekker og skavler.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 27. april 2023

Onsdag kveld / natt til torsdag kom det lokalt litt nedbør som snø. Etter dette steg temperaturen og det meste av det som kom som snø hadde allerede smeltet i lavlandet klokka 9 torsdag.
I fjellet er det varierende mengder med tørr snø, som vil påvirkes av mildværet torsdag. Noen steder er det avblåst til skare.
Den gamle snøpakka er stort sett helt smelteomdannet opp til 1000 moh.

Det finnes små kantkorn mellom den gamle snøpakka og snøen som la seg forrige helg. Gamle kantkorn som går mot avrunding finnes nær bakken.

Fjellvær

Torsdag 27. april 2023

4 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh natt til torsdag. Liten kuling fra øst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -2 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet. Fram til ettermiddagen østlig stiv kuling utsatte steder. Mest nedbør i grensetraktene.

Fredag 28. april 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til fredag. Bris fra øst. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i grensetraktene, særlig sør i regionen. Lengst nord østlig frisk bris til liten kuling utsatte steder, minkende mot kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS