Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Snøbyger fortsetter i dag og vinden øker i styrke. Denne kombinasjon kan føre til at dannes nye ustabile fokksnøflak i leområde. Disse flakene kan være svært lett å løse ut når de er helt ferske, men ventes å stabilisere seg fortløpende.

Det er usikkerhet i værprognosen knyttet til et lavtrykk som passerer området natt til tirsdag som kan gir store lokale forskjeller i vindstyrke og nysnømengde. Det kan potensielt være nok pålagring av fokksnø til at naturlig utløste skred forekommer natt til tirsdag.

Det finnes vedvarende svakt lag dypt i snødekke som skaper en kompleks situasjon og et skredproblem som er svært uforutsigbart. Dette problemet er trolig mest fremtredende i indre del av regionen. Utvis varsomhet i områder med tynt snødekke hvor laget kan potensielt være nærmere overflaten. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 20. mars 2023

Litt ferske nysnø fra natt til mandag ligger oppå en snøoverflate som er preget av sterk vind på fredag. Fokksnøansamlinger finnes særlig mot nord og vest.

Under skoggrensen og i skjermet formasjoner finnes det fortsatt en del løssnø.

Det har vært kaldt de siste dagene, som fører til at det gradvis dannes vedvarende svake lag i snødekket.

Observasjoner fra torsdag og fredag viser at det finnes kantkorn rundt et skarelag under fokksnøen . Stabilitets tester tyder på at dette laget har god evne til bruddforplantning men at det er kun stedvis er lett å påvirke.

På søndag ble det observert et stort flakskred i vestvendt side under Stetinden som trolig løsnet under fredag i forbindelse med vindpålagring. På fredag ble det observert flere små og noen mellomstore naturlig utløst fokksnøflak i vestvendt leområde.

I den svenske naboregionen Abisko/Riksgränsen ble det i helgen observert naturlig og fjernutløst skred på vedvarende svakt lag dypt i snødekke. Selv om disse skredene var på svensk side av grensen er observasjoner trolig representativ for indre del av Ofoten region også.

Fjellvær

Mandag 20. mars 2023

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Natt til tirsdag passerer lavtrykk med stor usikkerhet. Følg med på oppdatert værvarsel.

Tirsdag 21. mars 2023

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kraftig lavtrykk passerer natt til tirsdag. Fortsatt usikre vind- og nedbørprognoser. Følg med på oppdatert varsel.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS