Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 02.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning og påfyll av nysnø vil føre til fersk fokksnø i leområder. Det kan være lett å løse ut store skred.

Skredfarevurdering

Skredfaren styres i stor grad av vindstyrke, nysnømengde og løssnø tilgjengelig for vindtransport, noe som kan variere innad i regionen. Vinddreining fra dagen før gir både nye henteområder for vindtransport av løssnø og gjør at skredproblemet kan finnes i flere himmelretninger. Det kan være lett for en skiløper å løse ut store skred. Dersom det har utviklet seg et svakt lag med kantkorn mellom gammelt og nytt snødekke kan skredene bli større og fjernutløsning er mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sist uke var preget av bygevær med nedbør som snø kombinert med vind. Det har vært store forskjeller i nysnømengde og vindstyrke innad i regionen. Snøoverflaten varierer fra avblåst til vindtransportert snø av ulik hardhet og ubunden snø i skjermede terrengformasjoner. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke. Mildværet søndag har trolig fuktet snødekket opp til omtrent 600-700 moh.

Det er observert begynnende kantkorn mellom tidligere mildværsskare og nysnø fra forrige uke. Krystallene er foreløpig små, men denne type lag kan raskt utvikles videre under de rette forholdene.

I nordvendt terreng i indre deler av regionen over 1000 moh kan det fortsatt finnes svake lag i det gamle snødekket, men de vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Lørdag gikk det et skiløperutløst skred i nordvendt terreng nedenfor Mørkholla. Glideflate var skarelag dannet under mildværet forrige uke.

Fjellvær, 01.05.2022

25 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 02.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra nord om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover ettermiddagen. Noe minkende vind utover kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS