Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 26.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der det har samlet seg fokksnø, som bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Det er lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Vind og store mengder nysnø har lagt opp fokksnø i leområder i fjellet og åpne områder i skoggrensen. Her kan det noen steder være lett å løse ut skred. Der det har kommet mest snø, som i Skjomen og Bjørnfjell, kan det være mulig å løse ut store skred.

Over 500-600 moh kan det fremdeles ligge vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Skred utløst i fokksnøen eller skavlbrudd kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til svært store skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 25.01.2022

Snøen er svært ujevnt fordelt og kraftig vind de siste dagene har påvirket snødekket etter mildværet på søndag. På utsatte plasser er det avblåst, mens store mengder fokksnø har samlet seg til myke flak i leområder og beskyttete terrengformasjoner. I skogen er snøoverflaten løsere og nysnøen mindre bundet.

Mildværet søndag gjennomfuktet snøen høyt til fjells.

Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn under et skarelag høyt i snødekket over 400 moh, men det er usikkert hvordan mildværet har påvirket dette.

Fjellvær, 25.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 26.01.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til stille/svak vind fra sørøst om formiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS