Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 06.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
OPPDATERT 06.01 kl 0845. Mer snø enn ventet gir fare for at store skred løsner av seg selv mens været står på.
Unngå skredterreng med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

OPPDATERT 06.01 kl 0845 Mer snø enn ventet gir fare for store naturlig utløste skred.

Skred kan løses ut både i fokksnø og på vedvarende svake lag. Det er lettest å løse ut skred i skoggrensen og der fokksnøen er myk. Bygevær fra nordvest gir store lokale forskjeller både i vind og nedbør. Faren er størst der det kommer mest snø.

Observasjoner fra naboregioner tyder på at vedvarende svakt lag av kantkorn under skarelag kan være lett å påvirke og at skred kan bli store. Fjernutløsning kan være mulig. Dette skredproblemet kan finnes i alle himmelretninger. Det virker mest aktivt i og rundt skoggrensen. Høyt til fjells ligger laget låst under hard fokksnø og skare og er vanskelig å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 06.01.2022

I fjellet er snøoverflaten preget av kraftig vind. Det er harde fokksnøflak, skare og avblåste partier. Under skoggrensen er snøen for det meste løs og det er mye av den.

Over 400 moh finnes det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag høyt i snødekket. Observasjoner fra naboregioner tyder på at dette laget nå er aktivt og kan være lett å påvirke. Det er også observert kantkorn under utvikling under fokksnø høyt i snødekket, men det er foreløpig ikke et bekreftet skredproblem.

Det kan stedvis finnes rimkrystaller som har snødd ned.

Søndag gikk det flere skred i nordvestlig himmelretning ved Fagernesfjellet i Narvik.

Drønn og skytende sprekker er observert både ved Fagernesfjellet og i nærheten av Litletind i Håkvikdalen.

Fjellvær, 05.01.2022

8-11 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 06.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -19 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør først på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS