Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 31.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Hvis vindstyrken øker kan det dannes ferske fokksnøflak høyt til fjells. Selv om det ikke ventes noe nedbør så finnes det en del løssnø fra før som er tilgjengelig for vindtransport. Vær særskilt obs dersom du ser snø som føyker inn i leheng. Det kan muligens finnes lommer med nedføyket overflaterim rundt skoggrensen. Dette skredproblemet er ikke bekreftet ennå, og det er stor usikkerhet rundt utbredelsen. Vær likevel obs på faretegn som skytende sprekker og drønn som tyder på at problemet er til stede. Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekket. Laget er trolig for det meste låst under harde lag med fokksnø og skare og er generelt vanskelig å påvirke, men hvis du klarer å løse ut skred på vedvarende svake lag kan skredene bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fra skoggrensen og oppover er det er generelt myk vindpakket snø med innslag av løsere snø i mer beskyttede formasjoner, og enkelte utsatte områder er avblåst til skare. Under skoggrensen er det kald ubunden snø uten lagdeling av betydning.

Fra 400 moh og oppover finnes det vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Lagene har stor utbredelse men ligger generelt under harde lag med fokksnø eller skare. Det finnes også kantkorn under utvikling høyt i snødekket. Det er observert rimkrystaller på overflaten. De er mest utviklet i åpne områder lavt i terrenget og litt mindre høyere til fjells.

På onsdag er det frisk bris fra sørøst på fjelltoppene rundt Narvik.

Fjellvær, 30.12.2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -18 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS