Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær obs på dannelse av ferske fokksnøflak. En skiløper eller scooter kan trigge skred særlig der snødekket er tynt. Vær obs på skavler.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind fra sørøst onsdag og torsdag har gitt pålagring av snø i leheng. Temperatur oppunder 0 grader er gunstig for noe stabilisering av de ferske fokksnøflakene. Men vær obs på at pålagret snø har gitt større belastning på kantkorn de stedene det har ligget relativt høyt i snødekket.
Kantkornlag dypere i snødekket kan også påvirkes på tynt snødekke, og ved stor tilleggsbelastning på tykt snødekke. Overganger mellom tynt og tykt snødekke er utsatt. Vær oppmerksom på faretegn som drønnelyder i snødekket. Skred som eventuelt går på kantkornlag dypt i snødekket kan bli store.

Vær også oppmerksom på skavler og mulighet for skavlbrudd som kan løse ut skred nedenfor.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Den siste perioden har vært preget av vind fra øst og sørøst som har fraktet snø til leområder. Snødekket er ujevnt fordelt med avblåste rygger og synlig stein i vestvendt terreng. På vindutsatte steder har vinden dannet flak med vindtegn i overflaten. Det eldre snødekket består av relativt harde skarelag og hardpakket snø. Snø til havnivå.

Det finnes et svakt lag av kantkorn, under fokksnøen høyt i snødekket. Dette laget vil kunne påvirkes på tynt snødekke, og ved stor tilleggsbelastning. Det er også vedvarende svake lag under skarelag dypere i snøen, men de regnes som svært vanskelige å påvirke.

Det gikk flere naturlig utløste skred i vestvendte heng, i siste del av forrige uke, noen av dem trolig utløst av skavlbrudd.

Det kommer noen cm snø onsdag, sammen med sørøst liten kuling, noe som gir ferske fokksnøflak i vest- og nordvendt terreng.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst. -7 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet. Kan hende ssørøstlig stiv kuling utsatte steder.

Torsdag 15. februar 2024

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Bris fra sørøst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis frisk bris. Sent om kvelden sørlig liten til stiv kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS