Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 05.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag, så skred kan utløses fra avstand.

Skredfarevurdering

Oppdatert kl. 09:40: Fjernutløst skred på Kågen tyder på at det finnes et nytt vedvarende svakt lag høyt i snødekket. Utbredelsen av dette virker å være liten, men unngå skredterreng om du opplever drønn eller skytende sprekker.

Det kan være lett å løse ut skred i fersk fokksnø, særlig der det er pågående vindtransport. På grunn av lave temperaturer tar det lenger tid før fokksnø stabiliserer seg, så også eldre fokksnøflak kan være ustabile, og disse kan finnes i alle himmelretninger.

Sola kan løse ut enkelte løssnøskred i bratt solvendt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 5. april 2024

Onsdag ble det rapportert om stedvis 40-50 cm løs snø på Arnøya, mens resten av regionen har stort sett fått 10-20 cm nysnø i starten av uka.
På grunn av polart lavtrykk kan vinden kan ha kommet fra ulike retninger natt til onsdag. På Vannøya ble det observert sterk kuling fra NV.

I påsken var det mye klarvær, med gode forhold for dannelse av overflaterim og kantkorn høyt i snødekket. Dette kan nå ha snødd ned og blitt til svake lag.
Tirsdag ble det observert drønn i snødekket både ved Stàluvàrri og ved Breikågen. Torsdag ettermiddag ble det fjernutløst et middels stort skred i østvendt terreng på Kågen i Skjervøy.

Gjennom vinteren har det blitt dannet vedvarende svake lag som nå ligger dypt i snødekket. Disse regnes ikke som et aktivt skredproblem nå.

Onsdag ble det gjennomført aktiv skredkontroll med helikopter og Daisybell på Arnøya. Det ble løst ut mange str.1 skred og ett str.2 skred.
Onsdag ble det også observert noen naturlig utløste skred str.1-2 øst i regionen.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -28 °C til -13 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fredag 5. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest. -21 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS