Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 03.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir auka skredfare. Unngå leområde der det samlar seg fersk fokksnø. Enkelte skred kan løysne naturleg.
  • Størst fare til og med onsdag formiddag

Skredfarevurdering

Det vert danna ferske fokksnøflak pågrunn av kraftig vind og nysnø. Det har også kome ein del snø dei siste dagane som kan flyttast av vind. Når vinden er på det sterkaste kan enkelte skred løysne naturleg. Det har vore mest snø langs kysten og på øyane og skredfaren vil vere høgast der. Auken i skredfare er i forbindelse med polart lavtrykk, og kor stor skredfaren vert avhenger av kor hardt og kvar dette lågtrykket treff.

Noko av snøen frå dei siste dagane kan ligg over svakt lag av rim og kantkorn som gjer at det tek tid før snøen stabiliserar seg.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 2. april 2024

Måndag er det vind og snøbyger nord i regionen. Vinden flyttar snø.

Torsdag - fredag kom det 10 cm nysnø på kysten som gav eit godt skiføre ved kysten og på øyane. Det har også danna seg rim og små kantkorn i snøoverflata før det siste snøfallet.

Gjennom vinteren har det blitt danna vedvarande svake lag djupare i snødekket. Desse er generelt vanskelege å påverke no, men om dei blir det kan det gå store skred.

Ved Stàluvàrri vart det observert drønn i snødekket tysdag.

Fjellvær

Tirsdag 2. april 2024

0 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -25 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 3. april 2024

1 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kortvarig sterk kuling i nordvestlige del. Usikker vind- og nedbørsprognose pga tråg med snøbyger natt til onsdag.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS