Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 23.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vindøkning kan gi naturlig utløste skred og det finnes vedvarende svake lag nede i snødekket. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Komplekse forhold i fjellet. Det er usikkert hvor mye snø som er igjen å flytte på, men vindøkning utover dagen vil kunne flytte snø inn i leheng. Noen steder vil denne snøtransporten gjøre at skred løsner naturlig. Fokksnøflak fra tidligere i uken stabiliseres gradvis, men kan flere steder ligge på svakt lag av kantkorn rundt gammel skare. Det kan fortsatt være lett for en skikjører å løse ut skred, disse kan bli store. Vær særlig forsiktig i overgang til tynne og myke flak, som rundt tregrensa. Fjernutløsning er mulig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 22. februar 2024

Det kom litt nysnø i regionen onsdag. Forrige helg fram til og med mandag var det snøbyger og vind fra nordvest i regionen. Før dette bar snødekk preg av en lang periode med sterk vind fra sør og sørøst.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Det er observert kantkorn rundt disse skarelagene. Utbredelse og hvor lett det er å få brudd i dette laget er usikkert, men observasjoner av faretegn bekrefter at skredproblemet er tilstede. Det er også observert begynnende kantkorn i overflaten.

Natt til torsdag har det gått tre middels store flakskred i østvendt heng ved Breikågen. Tidligere i uken var flere veier i regionen vært stengt pga skred på vei, eller fare for skred på vei, bl.a. på Arnøya, og fv866 mot Skjervøy.

Det har de siste dagene blitt meldt om drønn og skytende sprekker i snødekket flere steder i regionen.

Fjellvær

Torsdag 22. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Roligere vind på kvelden.

Fredag 23. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør, endring til sterk kuling fra sør om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS