Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 22.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vindøkning kan gi naturlig utløste skred og det finnes vedvarende svake lag nede i snødekket. Utvis stor varsomhet inntil videre.
  • Størst fare fra torsdag formiddag

Skredfarevurdering

Komplekse forhold i fjellet. Vindøkning utover dagen vil flytte snø inn i leheng og noen steder vil skred løsne naturlig. Fokksnøflak fra tidligere i uken stabiliseres gradvis, men kan flere steder ligge på svakt lag av kantkorn rundt gammel skare. Det kan fortsatt være lett for en skikjører å løse ut skred, disse kan bli store. Vær særlig forsiktig i overgang til tynne og myke flak, som rundt tregrensa. Fjernutløsning er mulig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 21. februar 2024

Forrige helg fram til og med mandag var det snøbyger og vind fra nordvest i regionen. Før dette bar snødekk preg av en lang periode med sterk vind fra sør og sørøst.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Det er observert kantkorn rundt disse skarelagene. Utbredelse og hvor lett det er å få brudd i dette laget er usikkert, men observasjoner av faretegn bekrefter at skredproblemet er tilstede. Det er også observert begynnende kantkorn i overflaten.

Tidligere i uken var flere veier i regionen vært stengt pga skred på vei, eller fare for skred på vei, dette gjelder bl.a. på Arnøya, og fv866 mot Skjervøy.

Det har de siste dagene blitt meldt om drønn og skytende sprekker i snødekket flere steder i regionen.

Fjellvær

Onsdag 21. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 22. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Roligere vind på kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS