Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sterk vind gir pålagring av fersk fokksnø i leheng. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i snødekket

Skredfarevurdering

Etter kraftig vind tirsdag og onsdag er det trolig lite løssnø å flytte på torsdag, men vinden kan bli så sterk at den virvler opp hard snø og danner nye fokksnøflak. Som skiløper kan du løse ut skred i fersk fokksnø.

Det finnes lag med kantkorn høyt i snødekket, i forbindelse med skarelag. Drønn i snødekket er blitt observert. Det er knyttet usikkerhet rundt dette laget, så hold avstand til bratt terreng dersom du opplever drønn eller andre faretegn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Det er store variasjoner i snøoverflata etter kraftig vind fra sør og sørøst. I fjellet veksler det mellom fokksnø av varierende hardhet og avblåste rabber og rygger. Vinden har tatt også rundt skoggrensa, her finnes mykere fokksnøflak. I skogen er det stedvis en god del løssnø.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Det er observert små kantkorn rundt disse skarelagene. Det er usikkert hvor lett det er å få brudd i dette laget.

Ved Straumfjordeidet ble det tirsdag registrert drønn, og lørdag ble det observert drønn med forplantning ved Oksfjordhamn.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

Oppholdsvær. Sterk kuling fra sørøst. -23 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 15. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -20 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS