Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 11.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan løysast ut i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

Det er mogleg å løyse ut skred i fokksnø og på vedvarande svake lag djupare i snødekket.

Sterk vind har dei siste dagane transportert snø og gitt ustabile fokksnøflak. Desse treng tid til å stabilisere seg sidan det er kaldt. I delar av regionen kan det komme noko nysnø. Om det i tillegg blir litt vind kan det vere lett å løyse ut skred i nysnøflaka.

Flak kan ligge over kantkorn eller rim, som gjer skred lettare å løyse ut, også frå avstand, og potensielt større enn om slike lag var fråverande.

Det er også mogleg å løyse ut skred på vedvarande svake lag djupare i snødekket. Det verkar som det skal noko meir til å påverke dette no enn tidlegare, men det er framleis mogleg.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. desember 2023

Dei siste dagane har det vore sterk vind som har påverka snødekket. Det er difor fokksnø mange stadar og på dei mest vindutsette stadane er det avblåst ned til bakken. I skjerma terrengformasjonar og i skogen kan det framleis vere ubunden snø. Utover dagen kan det også komme noko påfyll med nysnø, men det er usikkert kvar og nedbørsmengdene. På noverande prognoser ser det ut til å vere Arnøya og Skjervøy som får snø.

Djupare i snødekket er det vedvarande svake lag i fleire nivå. Det er kantkorn med bakken, kantkorn i samband med skare i tillegg til at det kan vere rim og kantkorn under den nyaste fokknsøen.Fjellvær

Søndag 10. desember 2023

Oppholdsvær. Liten kuling fra sør, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -19 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. desember 2023

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest. -21 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS