Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 27.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Mulig nytt vedvarende svakt lag høyt i snødekket på øyene nord i regionen. Vær forsiktig i leområder med mye nysnø eller fokksnø. Ellers ganske stabile forhold.

Skredfarevurdering

På øyene nord i regionen kom det en del nysnø før helga og det er observert kantkorn høyt i snødekket, så her kan det finnes flak som er lette å løse ut. Men utbredelsen av dette er trolig liten.
I resten av regionen forventes fokksnøflak å være generelt vanskelig å løse ut.

Små skred kan løsne av seg selv i bratt solvendt terreng.

Det finnes også dypereliggende lag av kantkorn rundt skare, men dette er generelt svært vanskelig å påvirke. Men vær varsom i områder hvor fokksnøen over er tynn. Evt. skred på dette laget kan bli store.
Vær også obs på at det er observert nedføyket overflaterim øst i regionen, men utbredelsen av dette er usikker.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 26. mars 2023

På øyene nord i regionen ligger det mye tørr løssnø eller myke fokksnøflak. Her er det stedvis observert kantkorn høyt i snødekket, under siste fokksnø. Ellers i regionen dominerer fokksnø av varierende hardhet med litt nysnø på toppen.
Lørdag ble det observert at nysnøen ble fuktig i bratte sørvendte sider opp til ca 500 moh.

Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars ligger lag med kantkorn. Laget ligger i varierende dybde og har bare stedvis vist evne til bruddforplantning. Tirsdag ble det observert drønn i snødekket i skogen ved Oksfjordhamn, ellers er det ikke observert faretegn den siste tida.

Torsdag ble det observert nedføyket overflaterim ved Kvænangsfjellet. Utbredelsen av dette er usikker, og det virker generelt vanskelig å påvirke.

Lørdag ble det observert flere middels store naturlig utløste skred på Arnøya.

Fjellvær

Søndag 26. mars 2023

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -26 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Mandag 27. mars 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -26 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS