Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 09.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. En skikjører kan løse ut farlige skred særlig høyt til fjells i leområder med fersk vindtransportert snø.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind kommer først med milde temperaturer, også blir det kaldere utover dagen. Fokksnøen vil derfor feste seg godt til det gamle snødekket og stabilisere seg fortløpende. På de mest vindutsatte områdene vil det være mulig å løse ut skred som kan være farlig for en skikjører.

Kantkornlagene dypt i snødekke har blitt gjennomfuktet opp til 5-600 moh og ligger nå for det meste under et refrosset og hardt snødekke. I høyden der snøen fortsatt er tørr vil det fortsatt være mulig å løse ut store skred på noen få steder. Særlig der snødekket er tynt eller over konvekse terrengformer.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 8. februar 2023

Kraftig mildvær fra mandag til onsdag har gjort snødekket fuktig opp til ca. 5-600 moh. Mildværet har tæret på snødekket og det er merkbart mindre snø i lavlandet. På vestsiden av Lyngenfjorden er det bart opp til 200 moh.

På det høyeste toppene fortsatt vindtransport av nysnø med vind fra sørvest og innlasting av fokksnø i nordøstvendte heng.

Det svake laget av kantkorn ved bakken som har vært med oss fra starten av vinteren er fortsatt til stedet.

Der snødekke ble gjennomfuktet opp til rundt 5-600 moh er det mulig at kantkornlaget langsmed bakken og kantkornlaget under skare har blitt fuktig. Over disse svake lagene ligger det et både fuktig og hardt snødekke som vil fryse til fra onsdag natt til torsdag.

Fjellvær

Onsdag 8. februar 2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest om formiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis full storm.

Torsdag 9. februar 2023

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til torsdag. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra vest om kvelden. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS