Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste skred kan forekomme og du må forvente å kunne løse ut skred ved ferdsel i bratt terreng.

Skredfarevurdering

Det ventes snøfokk i fjellet på grunn av kraftig vind og litt nysnø. I områder som samler mye snø ventes det enkelte naturlig utløste skred. En person må regne med å løse ut skred i bratt terreng.

Det er ventet mest snø rundt øyene nord i regionen, og skredfaren ventes å være størst der.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Dette laget har til nå vært generelt vanskelig å påvirke, men merk at dette kan være i endring under og etter pålagring av fokksnø. Eventuelle skred kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Snøfall tidligere i uka har gitt en del løssnø i terrenget. Vindøkning lørdag har trolig dannet fokksnø i overflaten utsatte steder. Kraftig vind søndag gjør at snøoverflaten vil være i endring.

Enkelte steder kan fokksnøen ligge over nedføyket overflaterim. I skogen og litt oppover i fjellet har fokksnøen lagt seg over et skarelag som ble dannet av mildvær 27.01.

Pga. kulde og høy temperaturgradient har det vært begynnende kantkorndannelse rundt skarelag fra 27.01. Dette er foreløpig ikke observert som et skredproblem, men egenskaper og eventuell utbredelse bør følges med på, særlig ved ytterligere belastning av snø.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn nær bakken fra november. Stedene der dette er aktivt har være begrenset etter at snøoverflaten har vært vindherjet de foregående ukene, men dette kan være i endring med pågående vær.

Det er generelt lite snø i sør-vestlige del av regionen

Fjellvær, 04.02.2023

2 mm i døgnet, opp mot 9 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -18 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.02.2023

4-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til søndag. Liten kuling fra sør, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Opp i sterk kuling fra vest midt på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS