Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 20.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold på grunn av flere svake lag i snødekket. Skred kan løses ut der fokksnøen er myk eller snødekket er tynt. Ellers hardt og stabilt.

Skredfarevurdering

Litt snø og kraftig vind gjør det lett å løse ut skred i fersk fokksnø.

Det er også mulig for en skikjører å løse ut skred der snøen ligger på et svakt lag av kantkorn høyt i snødekket. Det er få steder hvor dette er mulig, men eventuelle skred kan bli store. Det er lettest å løse ut skred der fokksnøen er myk eller tynn og i overganger fra tynt til tykt snødekke.

På hard snøoverflate skal det mye til for å løse ut skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 19. januar 2023

Det er ikke kommet nedbør av betydning siden lørdag.

Kraftig vind fra sør og sørøst har flyttet mye snø inn i nordvendte heng. Over rygger og stedvis andre steder er det helt avblåst. I høyden består snødekket av hardpakket fokksnø og flekker av myk fokksnø.

Under tregrensen finner man noen lommer av løssnø (10-20 cm) ellers er snøen bundet.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn fra november, men etter kraftig vind den siste tiden så ligger de stort sett under hard fokksnø.

Det er også registrert kantkorn høyere i snødekket. Dette varierer i dybde etter hvor mye fokksnø som er over. Noen steder er all snøen over blåst av mens andre steder er det tykkere fokksnølag over.

Fjellvær

Torsdag 19. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sør, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 20. januar 2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk av regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS