Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 11.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Mildværsgrensen kryper litt oppover og det kan gå enkelte naturlig utløste våte skred. Opp mot toppene er nysnø problemet.

Skredfarevurdering

Fortsatt litt regn og plussgrader i fjellet kan gjøre tørr snø våt, og dermed svekke stabiliteten til snødekket. Der snøen blir våt og løs, kan det gå enkelte naturlige utløste skred i bratte sider. Om stabiliteten i gamle svake lag svekkes tilstrekkelig av fukt og varme, kan det gå flakskred og skred kan bli store, men dette antas å være mindre sannsynlig. Høyt til fjells er det fortsatt vinterlig, og der kan det det danne seg ferske nysnøflak. Nysnøflak vil trolig stabilisere seg raskt, men kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Stigende temperaturer siden mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. Høyere til fjells kan det ligge tørrere flak av nysnø- og fokksnø etter perioder med en del snø og litt vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra de siste ukene har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere. Det antas at de fleste steder har korna vært små eller vanskelig å påvirke siden laget til nå ikke har utgjort et tydelig skredproblem.

Nedbørsdøgnet frem til tirsdag kl. 7 ble ble det målt 9 mm på Skjervøy, og 6 mm i Djupvik.

Fjellvær, 10.05.2022

7 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Fjellvær, 11.05.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -1 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Usikre nedbørprognoser.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS