Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 08.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir betydelig skredfare, særlig først på dagen. Unngå leområder der det samlar seg fersk fokksnø. Enkelte naturlig utløste skred ventes.

Skredfarevurdering

Søndag fortsetter med mye vind og snøfall først på dagen. Dette opprettholder fokksnøproblematikken i fjellet. Det vil mange plasser være lett å løse ut skred i ferske fokksnøflak for skiløper eller skuterkjører. I enkelte heng som får mest pålagring kan store skred løsne naturlig. Skredfaren avtar utover dagen med minkende vind og snøfall.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag var det synkende mildværsgrense og sterk vind, dette har trolig gitt fersk fokksnø i overflata over tregrensa. I lavlandet er snøoverflata våt etter plussgrader og regn.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er korna små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Fjellvær, 08.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Sterk kuling i nord natt til søndag.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS