Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 28.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak. Middels store skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Det vinterlige været fortsetter med stadig påfyll av nysnø. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Det vil mange steder være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak.
Noen steder kan middels store skred også løsne naturlig, særlig der nysnøen har lagt seg rett på glatt skare eller dersom sola titter frem.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Onsdag 27 april 2022

Vinteren er tilbake med nysnø helt ned til havnivå de siste dagene. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet 20-30 cm i løpet av et par døgn. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Det er fortsatt mye fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø.

Det er ikke utenkelig at det kan danne seg kantkorn i overgangen mellom gammel, fuktig snø og ny tørr snø. Dette er ikke bekreftet av observasjoner enda, men forrige lørdag ble det observert stor temperaturgradient i den lille nysnøen som var kommet til da, noe som indikerer at potensialet er til stede.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag i forbindelse med mildværsskare fra slutten av mars, men de fleste steder virker det å være vanskelig å påvirke for øyeblikket.

Fjellvær, onsdag 27 april 2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde. Kan hende stiv kuling om ettermiddagen.

Torsdag 28 april 2022

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS