Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 17.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Selv om nedbørintensiteten går litt ned, vil snøbyger og vind opptil kuling fører til fortsatt pålagring av fokksnøflak i leheng. Noen skred kan løsne naturlig. Det vil også være lett for en skiløpet å løse ut skred, særlig der flakene er myke og/eller tynne. Skred utløst i fokksnøen kan bli store. Selv om det skal en del til for å løse ut skred i vedvarende svake lag, kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye nysnø i regionen de siste dagene, og med vind fra varierende retning har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Sent lørdag kveld gikk det et naturlig utløst skred over E6 i vestvendt terreng noen kilometer sør for Skibotn.

Søndag meldes det om rundt 30 cm nysnø flere steder i regionen. Lørdag ble det observert drønn i snødekket i vestvendt heng nær tregrensa i Kåfjord.

Fjellvær, 16.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til søndag. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra nord om kvelden. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør sør i regionen.

Fjellvær, 17.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS