Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 12.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold - mildvær i lavlandet vil forårsake våte skred, mens i fjellet vil det dannes ustabile fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Økende vind og snø i fjellet vil gi ytterligere pålagring av fokksnø i fjellsider som vender mot nord og øst. Fokksnøflakene vokser ytterligere i størrelse og vil være lett å løse ut. Der det har samlet seg mest snø kan skred gå naturlig.

I lavlandet vil nedbøren komme som regn. Det vil kunne gå mange mindre våte løssnøskred når det begynner å regne.

Vedvarende svake lag er fortsatt tilstede i snødekket og vil på enkelte steder kunne påvirkes der det har vært nylig pålagring med myk snø. Det er trolig rundt skoggrensa dette laget vil være lettest å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 11.01.2022

Arnøya har fått 20-30 cm nysnø rett før helga, mens resten av regionen har kun fått noen få cm nysnø.

Rundt Kåfjord, Nordreisa og Kvænangen består den gamle snøoverflaten av harde flak med fokksnø, noe skare og mykere flak i sørvendte heng etter nordlig vind forrige uke. Nå ligger det et lite dryss med nysnø på toppen.

Ute på Arnøya er det trolig flere områder som har mykere fokksnøflak etter snøfallet før helga. Her ligger det også et lite dryss med nysnø etter snøfallet natt til lørdag.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag.
Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare, som en trolig kan påvirke, i alle fall i nordlige deler av regionen. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Fjellvær, 11.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -16 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Lettere skydekke om kvelden.

Fjellvær, 12.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørvest. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS