Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 30.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Litt økende vind og en dryss nysnø kan føre til ferske fokksnøflak i leområder, særlig i ytre strøk der det stedvis er en del løs snø tilgjengelig. Det kan være lett å løse ut skred i denne ferske fokksnøen.

Det mangler observasjoner, men vi må anta at det kan være lett å løse ut skred på svake lag av kantkorn under den siste mildværsskaren. Disse skredene kan bli store, og fjernutløsing er mulig. Dette problemet vil være mest utpreget der mildværsskaren fra midten av desember ligger høyt i snødekket, og overliggende flak er myke. Usikkerheten rundt disse lagene er stor, men det er sannsynligvis mest utpreget i ytre deler av regionen.

Det finnes også vedvarende svake lag nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder under hard fokksnø og er generelt vanskelig å påvirke. Men evt. skred kan bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 29. desember 2021

Søndag og mandag kom det 10-30 cm nysnø i ytre strøk med forholdsvis lite vind. Mest nysnø i Kvænangen. De siste dagene har det vært kaldt og klart mange steder i regionen.

Rundt 17. des var det mildvær med plussgrader og regn eller yr opp til 500-800 moh, og det er observert dannelse av kantkorn rundt denne. I naboregionen Tromsø virker dette laget være aktivt. Usikkerheten er stor, men per nå må det antas at dette lager er aktivt i ytre strøk, rundt Skjervøy, Kågen og Arnøya.
I høyden finnes det også kantkorn dypt i snødekket som ble dannet i kuldeperioder i november. Disse ligger nå under harde fokksnøflak de fleste steder.

Fjellvær

Onsdag 29. desember 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -21 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 30. desember 2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst. -18 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS