Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 25.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Fokksnøflak finnes i enkelte leheng og solutløse skred kan forekomme.
Unngå utglidning og fall i bratt terreng.

Skredfarevurdering

Søndagens snøfall har skapt fokksnøflak i enkelte leheng som vil være lett å løse ut for skikjørere. Hovedsakelig vil flakene være små, men i enkelte heng kan de være middels store. Mandag er det meldt mye sol, og enkelte steder kan dette løse ut små løssnøskred i bratt terreng, til tross for lave temperaturer.

Kantkornlag er for øyeblikket ikke et aktivt skredproblem.

Vær obs på at utgliding og fall i bratt terreng kan gi store konsekvenser, da snøoverflaten er hard og gjennfryst mange steder.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 25. mars 2024

Søndag har det kommet 5-10 cm nysnø i regionen. Før dette var snødekket gjenfryst i skogen, men fra ca 500 moh var snøen tørrere og stort sett vindpakket, med noen steder avblåst til skare.

Kantkornlag ble observert høyt i snødekket for omtrent en uke siden, men virker ikke å være aktivt skredproblem per nå. Unntaket er muligens nordvendte sider rundt de aller høyeste toppene.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag av kantkorn rundt et skarelag dannet i slutten av januar, opp til ca. 800-1000 moh. Kantkorn rundt dette laget antas å være avrundet og anses nå som ikke et skredproblem.

Det ble søndag observert flere naturlig utløste flakskred i regionen. De fleste små, men også noe middels stort.

Søndag ble det observert rimkrystaller i snøoverflaten på 1100m høyde i SV vendt flanke ved Sofiatind. Gjenfryste skredmasser fra mildværs-skredsyklusen tidlig i forrige uke gir utfordrende skiføre noen steder.

Fjellvær

Søndag 24. mars 2024

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -21 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbørsmengde og plassering uisikkert grunnet bygesituasjon.

Mandag 25. mars 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst. -20 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS