Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 11.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket som enkelte steder kan gi skred ved stor tilleggsbelastning. I høyden kan man enkelte steder løse ut skred i nysnø.

Skredfarevurdering

Nedbør som falt igår vil stort sett ha bundet seg godt til gammelt snødekke, men enkelte steder kan det fortsatt være mulig å løse ut flak for en enkelt skikjører.

Det finnes fortsatt vedvarende svake lag i snødekket. Disse er vanskelig å påvirke da overliggende snø er hard og bærende. Det er likevel grunn til å være forsiktig, særlig i områder der snødekket er tynt eller mykt. Enkelte faretegn er observert rundt skoggrensen i nord- og østvendte fjellsider.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. mars 2024

Opp til ca 3-400 moh er snødekket for det meste smelteomvandlet. I fjellet er det hovedsakelig hard fokksnø, satstrugi eller skare på overflaten, men mykere snø kan finnes i enkelte formasjoner som er skjermet for vind. I starten av uka var det sol som myknet opp snøoverflaten i bratte, sørvendte heng på dagtid og frøs det til skare om natta.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket. Det mest aktuelle ligger rundt et skarelag som ble dannet i forbindelse med et mildvær i slutten av januar, som gikk opp til 800-1000 moh. Det er også stedvis tykke kantkornlag ved bakken. Generelt er det nå vanskelig å påvirke de svake lagene.

Søndag er det observert drønn i snødekket sør for Lyngseidet. Lørdag ble det observert flere små til middels store våte løssnøskred på Smalaktind i Lavangsdalen.

Observasjoner tyder på at det vedvarende svake laget er tydligere tilstede i sørlige deler av regionen.

Fjellvær

Søndag 10. mars 2024

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra vest. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 11. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra vest. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS